Waar moet ik mijn koolmonoxidemelder plaatsen?

Waar kan je het beste een koolmonoxidemelder, ofwel CO-melder, ophangen? De brandweer geeft uitgebreid advies. Je leest het hier.

Het gebruik van een koolmonoxidemelder kan levens redden, maar het is cruciaal om deze op de juiste locatie te installeren. Je kunt niet zomaar verwachten dat een koolmonoxidemelder effectief werkt als je hem simpelweg aan het plafond hangt. Het is essentieel dat de CO-melder boven een verbrandingsapparaat wordt geplaatst die voor een opwaartse luchtstroom zorgt, zoals een centrale verwarming. Koolstofmonoxide stijgt namelijk niet van nature op. In dit artikel lees je alle aanbevelingen en voorschriften voor het correct plaatsen van je CO-melder.

In een ruimte met een verbrandingsbron


Antwoord: Plaats de CO-melder op het plafond

 • Op een horizontale afstand van 1 tot 3 meter van de CO-bron.
 • In het midden van de ruimte.
 • Minimaal 30 centimeter verwijderd van omliggende muren.
 • Niet in de buurt van luchtinlaten, luchtuitlaten, of andere objecten aan het plafond.
Waar plaats je een koolmonoxidemelder

Als installatie aan het plafond niet mogelijk is, kun je CO-melders aan de muur bevestigen. Plaats deze melders tussen 15 en 80 centimeter vanaf het plafond, maar wel hoger dan de bovenkant van deuren en ramen. Op een horizontale afstand van 1 tot 3 meter van de CO-bron. Niet naast luchtinlaten of luchtuitlaten. Niet achter objecten zoals gordijnen en kasten.

Antwoord: Plaats de CO-melder op een schuin plafond

 • Op een horizontale afstand van 1 tot 3 meter van de CO-bron.
 • Plaats de melder aan de hoge zijde van het schuine plafond.

In een ruimte zonder een verbrandingsbron

Slaapkamers: op ademhoogte

 • Op (minimale) ademhoogte.
 • In slaapkamers komt ademhoogte overeen met de hoogte waarop je slaapt.
 • Niet naast luchtinlaten of luchtuitlaten.
 • Niet achter objecten zoals gordijnen en kasten.

Overige ruimtes: op (minimale) ademhoogte

 • Afhankelijk van de activiteiten in de ruimte komt ademhoogte overeen met zit- of loophoogte.
 • Niet naast luchtinlaten of luchtuitlaten
 • Niet achter objecten zoals gordijnen en kasten.

Plaats hier nooit de CO-melder

Plaats de CO-melder nooit:

 • Naast luchtinlaten of luchtuitlaten.
 • Achter objecten zoals gordijnen en kasten.

Nu je weet waar je een koolmonoxidemelder wel en niet moet plaatsen, willen we ook graag uitleggen waarom deze locaties wel of niet geschikt zijn. Wat is koolmonoxide eigenlijk, waarom is het gevaarlijk en is een CO-melder verplicht in jouw woning? Hieronder vind je alle informatie die je moet weten over koolmonoxide.

Wat is koolmonoxide?

Koolmonoxide (CO) is een onzichtbaar en reukloos gas, wat het zo gevaarlijk maakt. CO ontstaat bij onvolledige verbranding in bijvoorbeeld je CV-ketel, geiser, gaskachel, maar ook bij het gebruik van een barbecue kan koolmonoxide vrijkomen.

Waarom is koolmonoxide gevaarlijk?

Koolmonoxide is niet irritant als je het inademt, maar het kan wel symptomen veroorzaken zoals hoofdpijn, duizeligheid en misselijkheid. Omdat deze symptomen ook door andere oorzaken kunnen ontstaan, wordt een koolmonoxidevergiftiging vaak niet direct herkend en behandeld. Het niet ontdekken en behandelen van zo’n vergiftiging kan ernstige en zelfs fatale gevolgen hebben.

Wat kunnen de gevolgen zijn van een koolmonoxidevergiftiging?

Een koolmonoxidevergiftiging kan leiden tot ernstige gevolgen, zoals het onvermogen van het bloed om zuurstof op te nemen vanuit de longen. Dit heeft gevolgen voor organen zoals de hersenen en het hart. Er werd lang gedacht dat dit het enige effect van koolmonoxide-inademing was, maar er kunnen ook andere giftige effecten optreden.

Hoe ontstaat koolmonoxide in huis?

In principe kan elk apparaat dat verbrandt koolmonoxide uitstoten. In een woonhuis kunnen dit bijvoorbeeld CV-ketels, open haarden, (pellet)kachels, warmwatertoestellen zoals geisers en combiketels, evenals kooktoestellen zoals gasfornuizen en gas- of houtovens zijn. Met andere woorden, in vrijwel elk huishouden zijn er apparaten die een bron van koolmonoxide kunnen vormen.

Wat kun je doen om koolmonoxidevergiftiging te voorkomen?

Het is van groot belang om koolmonoxidevergiftiging te voorkomen. Ten eerste is goede ventilatie in huis essentieel. Door regelmatig te ventileren, wordt schone zuurstof aangevoerd, wat het risico op koolmonoxidevergiftiging aanzienlijk vermindert. Daarnaast is het cruciaal om een kwalitatieve koolmonoxidemelder te installeren.

Als er toch een te hoge concentratie koolmonoxide wordt gedetecteerd, zal de melder jou en je familie tijdig waarschuwen. We raden aan om een koolmonoxidemelder aan te schaffen met een batterijduur van 10 jaar. Na 10 jaar moet je de koolmonoxidemelder vervangen.

Let bij de aanschaf van een koolmonoxidemelder altijd op dat deze voldoet aan de NEN-EN-50291 norm. Hierdoor voldoet de melder aan de technische eisen in deze norm. Als je advies nodig hebt over de plaatsing van je koolmonoxidemelders, aarzel dan niet om contact op te nemen met een van onze experts.

Is een koolmonoxidemelder verplicht?

Een koolmonoxidemelder is op dit moment nog niet verplicht, maar na het lezen van dit verhaal ben je het waarschijnlijk met ons eens dat het een uitstekend idee is om er een te installeren.

Bron: Brandweer.nl

Bekijk alle CO-melders in ons assortiment

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

De waardering van www.rookmelderwereld.nl/ bij WebwinkelKeur Reviews is 9.5/10 gebaseerd op 47 reviews.