Automatische koppeling van rookmelders met deurdrangers verplicht

Vanaf 1 juli 2022 is er een nieuwe verplichting van kracht in woon-zorgcomplexen: het koppelen van rookmelders aan vrijloop deurdrangers. Deze maatregel is een belangrijke stap om de brandveiligheid in deze complexen te verbeteren en de bewoners beter te beschermen tegen brand gerelateerde gevaren.

Een stap naar verbeterde brandveiligheid

koppeling rookmelders met deurdrangers

De nieuwe regelgeving vereist dat rookmelders, zoals de FIT-230 en FIT-230RF, worden gekoppeld aan specifieke relaisvoeten, zoals de FIT-TR24V of het koppelrelais FIT-NP5R. Deze relaisvoeten fungeren als interfaces tussen de rookmelders en de deurdrangers, waardoor bij detectie van rook de deuren automatisch gesloten worden, waardoor de verspreiding van rook en vuur wordt beperkt.

Een van de voordelen van het gebruik van de FIT-TR24V relaisvoet is dat het een ingebouwde transformator bevat die het signaal van de rookmelder omzet naar 24V, wat voldoende is om de deurdranger aan te sturen. Hierdoor is er geen extra omvormer nodig, wat de installatieprocedure vereenvoudigt en versnelt. Bovendien biedt de FIT-TR24V verschillende trigger-mechanismen, zoals detectie van rook, stroomuitval of ontkoppeling van de rookmelder, waardoor het een fail-safe oplossing is voor branddetectie.

Aan de andere kant kan het koppelrelais FIT-NP5R ook worden gebruikt om de deurdranger aan te sturen, maar het vereist wel een extra adapter of transformator voor de stroomvoorziening. Dit maakt het iets complexer in termen van installatie in vergelijking met de FIT-TR24V. Echter, beide relais bieden compatibiliteit met een reeks rook- en hittemelders, waardoor ze flexibel inzetbaar zijn in verschillende situaties.

Het belangrijkste doel van deze nieuwe verplichting is om de veiligheid van bewoners in woon-zorgcomplexen te waarborgen door de kans op verspreiding van brand en rook te verminderen. Door rookmelders te koppelen aan deurdrangers wordt de evacuatie van bewoners vergemakkelijkt en kan de schade veroorzaakt door brand aanzienlijk worden beperkt.

De verplichte koppeling van rookmelders aan deurdrangers in woon-zorgcomplexen vanaf 1 juli 2022 is een positieve ontwikkeling op het gebied van brandveiligheid. Door gebruik te maken van geavanceerde technologieën zoals de FIT-TR24V relaisvoet en het FIT-NP5R koppelrelais, kunnen faciliteiten hun brandveiligheidsmaatregelen verbeteren en de bewoners beschermen tegen de gevaren van brand en rook.

De waardering van www.rookmelderwereld.nl/ bij WebwinkelKeur Reviews is 9.5/10 gebaseerd op 47 reviews.