Appartementencomplex: Rookmelders selectief koppelen

Als eigenaar of beheerder van een appartementencomplex wil je de brandveiligheid op orde hebben. Maar hoe voorkom je dat je, wanneer je rookmelders met elkaar koppelt, bij een vals alarm alle rookmelders van alle appartementen afgaan?

Hoe kan je draadloos koppelbare rookmelders koppelen zodat deze niet afgaan in een ander appartement, maar wel in het trappenhuis?

Appartementencomplex Rookmelders selectief inleren

In de complexe wereld van appartementenbeheer is brandveiligheid een absolute prioriteit. Met de opkomst van draadloos koppelbare rookmelders, zoals de Ei-melders, wordt het beheren van brandmelders een stuk geavanceerder.

Voorbeeld: 4 appartementen en gemeenschappelijke gang

In een scenario met meerdere appartementen op één verdieping en een gemeenschappelijke gang, is het cruciaal om ervoor te zorgen dat brandmeldingen efficiënt worden afgehandeld zonder onnodige paniek te veroorzaken. Het concept van selectief inleren biedt hier een slimme oplossing.

Neem bijvoorbeeld een appartementencomplex met vier aangrenzende appartementen, elk uitgerust met één rookmelder met een RF-module. Daarnaast zijn er twee rookmelders in de gemeenschappelijke gang geplaatst. Het traditionele draadloos koppelen van deze melders zou resulteren in een alarmsysteem dat alle melders activeert bij detectie van rook, ongeacht de locatie van de brand.

Voorbeeld: Selecctief inleren Ei-melders voor 1 verdieping met 4 appartementen en voorliggende gang

Echter, door selectief in te leren, kan dit alarmsysteem worden afgestemd op de specifieke behoeften van het complex. Stel dat bij een brand in één van de appartementen alleen het alarm in dat specifieke appartement moet afgaan, om onnodige paniek in andere appartementen te voorkomen. Daarentegen, wanneer er rook wordt gedetecteerd in de gemeenschappelijke gang, moeten alle melders, inclusief die in de appartementen, afgaan om bewoners te waarschuwen en de veilige evacuatie te garanderen.

Het proces van selectief inleren is verbluffend eenvoudig en toch zeer effectief. Na het standaard inleren van alle melders binnen een specifieke zone, worden de melders in de gemeenschappelijke gang bewust gereset. Dit zorgt ervoor dat deze melders de adresinformatie van de appartement melders niet herkennen bij een brandalarm in een appartement, maar wel geactiveerd worden bij alarm in de gang.

Controle Unit

Het toevoegen van een Controle Unit, zoals de Ei 450, biedt nog meer functionaliteit en gebruiksgemak. Met deze unit kunnen bewoners eenvoudig tests uitvoeren en alarmen lokaliseren. Bij een alarm zorgt de Locate-functie ervoor dat alleen de melder die de brandhaard detecteert actief blijft, terwijl andere melders automatisch worden uitgeschakeld om verwarring te voorkomen.

Bij dit soort installaties is de Ei450 controle unit zeker aan te raden. De Ei450 controle unit is een unit die draadloos communiceert met alle andere RF melders. Je kunt de Ei450 controle unit bijvoorbeeld (uit het zicht) in de gang plaatsen. De unit is dan voor iedere bewoner beschikbaar.

Installatie

Zo kan je bovenstaande setup installeren:

  • Stap 1: inleren alle 3 melders en de Controle Unit binnen zone 1, daarna: reset alleen de 2 gangmelders Ter controle: op de woningmelder moet het lampje 4x knipperen, op de Controle Unit ook 4x.
  • Stap 2: inleren alle 3 melders en de Controle Unit binnen zone 2, daarna: reset alleen de 2 gangmelders Ter controle: op de woningmelder moet het lampje 4x knipperen, op de Controle Unit 5x.
  • Stap 3: inleren alle 3 melders en de Controle Unit binnen zone 3, daarna: reset alleen de 2 gangmelders Ter controle: op de woningmelder moet het lampje 4x knipperen, op de Controle Unit 6x.
  • Stap 4: inleren alle 3 melders en de Controle Unit binnen zone 4, daarna: reset alleen de 2 gangmelders Ter controle: op de woningmelder moet het lampje 4x knipperen, op de Controle Unit 7x.
  • Stap 5: inleren van de 2 gangmelders en de Controle Unit op elkaar. Ter controle: op de 2 gangmelders moet het lampje 3x knipperen, op de Controle Unit 7x.


Door het zorgvuldig doorlopen van de stappen voor selectief inleren, kan de brandveiligheid in het appartementencomplex aanzienlijk worden verbeterd. Elke melder wordt nauwkeurig afgestemd op zijn specifieke omgeving, waardoor onnodige meldingen en paniek worden geminimaliseerd, terwijl de veiligheid van alle bewoners gewaarborgd blijft.

Het implementeren van deze geavanceerde technologieën en strategieën voor selectief inleren markeert een belangrijke stap voorwaarts in de brandveiligheid van appartementencomplexen, waardoor bewoners met gemoedsrust kunnen leven, wetende dat hun thuisomgeving optimaal beschermd is tegen brandgevaren.

Welke melders heb je hiervoor nodig?

Je kunt ook gebruik maken van de Ei-3000 serie melders. Je moet hier alleen dan wel een Ei Electronics Ei3000MRF insteek koppelmodule bij gebruiken per melder.

Bron: Hemmink.nl

De waardering van www.rookmelderwereld.nl/ bij WebwinkelKeur Reviews is 9.5/10 gebaseerd op 47 reviews.